Parcs i jardins

Després de la xerrada Diumenge passat amb les veïnes que van adreçar-se a la microxerrada cupaire sobre els Consells de Barri, deduïm com a denominador comú una petició conjunta sobre la degradació i falta d'equipaments als parcs i jardins de la nostra vila.

Les imatges parlen per si soles: decadència, deixadesa, falta de manteniment i d'imaginació.

 

Des de CUP volem aportar, deixem la crítica en un apart, doncs l'evidència parla per si sola.

 

Certes actuacions no requereixen de grans inversions, sinó d'un correcte enfocament i optimització de recursos que ja disposa l'ajuntament.

 

Què proposa la CUP? En primera instància un equip de treball dins de la casa de la vila que administri i promocioni el verd urbà i el medi ambient, enfocant el treball en la remodelació, construcció i conservació de parcs, jardins, arbrats, bancs i zones de joc.

 

Des de la regidoria cal promocionar cursos formatius sobre tècniques de jardineria i organització de l'entorn, amb tallers sobre reparació i sostenibilitat de zones verdes a les treballadores municipals, portant un control amb informes de qualitat i auditoria dels projectes, així com fer públics i participatius els mateixos, fent efectiva la llei de transparència.

 

Cal que siguin projectes sostenibles, que es tingui present la vegetació autòctona, de més fàcil adaptació al clima de la nostra contrada, evitant la propagació de plantes invasores. 

Si es te cura del tipus de vegetació que es fa servir, podrem tindre el control segons el cicle anual natural pel correcte manteniment i fomentarem el refugi i aliment per les espècies animals del territori. Recordem la importància de les tanques naturals fetes amb pedra seca que tant caracteritzen la comarca, són hotels per la biodiversitat de llangardaixos i insectes pol·linitzadors.

 

La poda, tal i com va anunciar a la xerrada un veí del Rincón del César, es soluciona amb una trituradora que converteixi els residus de manteniment en compost, el qual es pot revertir als mateixos parcs per alimentar els nutrients del sòl.

 

Les zones de joc, vitals pels infants, també va ser una de les peticions de les veïnes. Ara mateix es troben molt lluny del que podríem entendre com equipaments sostenibles, segurs, accessibles i integradors. Es important definir àrees de joc per infants i jovent, les necessitats no són les mateixes. La seva socialització es dona en bona part dins d'aquestes zones urbanes, caldrà tindre present que hi hagi de diversos i ben identificats, amb un manteniment curós i desinfeccions dels espais ben avaluats.

 

En definitiva, elaborant plans de manteniment, aconseguirem optimitzar recursos humans i tècnics i millorarem els equipaments que tant enyorem.

 

S'ens gira feina si volem capgirar l'actual sistema de NO control de les zones verdes. Tant de bó serveixi aquest escrit per a que es faci efectiva la nostra crida. Lluny de personalismes, sobre aquests temes no es tracta de posar-nos medalles de qui fa què, sinó d'avançar col·lectivament cap a una vila més verda, sostenible i socialitzadora.

 

#CreixellVerd #MunicipisSostenibles